Liječenje bola

Listopad 2015.

Pročelnik odjela Bogomoletz Institute of Physiology, National Academy of Sciences of Ukraine

KAKO BIOPTRON UBLAŽAVA BOLOVE KOD ARTRITISA, BOLOVE U
MIŠIĆIMA I ZGLOBOVIMA, SMANJUJE UPALU I UKOČENOST

Profesor Sergiy Gulyar, autor brojnih inovativnih članaka i knjiga o medicinskoj svjetlosnoj terapiji

Potraga za neinvazivnom analgezijom pokazala je da je najbolji način njenog induciranja upotreba polarizirane svjetlosti niskog intenziteta. Međutim, postavlja se pitanje kako možemo dokazati djelovanje na bol. Nemoguće je napraviti objektivnu kvantifikaciju boli koju doživljava neka osoba zbog uticaja psihogenih faktora, koji daju iskrivljenu sliku. Ovdje na scenu stupaju psihološki mehanizmi koji su zajednički za čovjeka i sisavce. Opće je poznata činjenica da pouzdane dokaze možemo dobiti samo putem eksperimenata na laboratorijskim životinjama. Da bismo ovo postigli, u Bogomoletz institutu za fiziologiju (NAS, Ukrajina) koristili smo razne istraživačke metode.

Većinu bolesti i ozljeda prate tonični, akutni i visceralni bolovi u različitim kombinacijama. Stoga je svaka vrsta boli promatrana individualno prilikom definiranja analgetskih učinaka djelovanja BIOPTRON svjetlosti. Korišten je jedan opseg polikromatske i sedam opsega monokromatske polarizirane svjetlosti (set filtara za BIOPTRON terapiju bojama). Tonična bol je prouzrokovana injekcijom formalina u ekstremitet; akutna bol je prouzrokovana elektrostimulacijom stopala, dok je visceralna bol prouzrokovana kemijskom iritacijom peritoneuma ili sluznice crijeva. Bolne i bezbolne bihevioralne reakcije definirane su kao reakcije na primjenu svjetlosti na mjesto boli ili akupunkturne točke.

Eksperimenti su pokazali da, u slučaju tonične boli, primjenom BIOPTRON svjetlosti na analgetičnu akupunkturnu točku E-36 dolazi do značajnog smanjena bihevioralne reakcije na bol. Stupanj analgezije zavisio je od izloženosti i od izbora mjesta. Prag bola uslijed elektrostimulacije kože stopala (akutna bol) je povećan. Slabljenje visceralnog bola (do 46,8%) primjećeno je kod djelovanja na analgetičke akupunkturne točke. Analgetska efikasnost boja koje čine svjetlosni spektar bila je različita. U svim slučajevima, tonična bol je bila značajno slabija nego u placebo grupi. Utvrđeno je da je crvena svjetlost najefikasnija: poslije izlaganja akupunkturne točke E-36, analgezija je bila 54,4%, a poslije primjene na mjestu bola, bila je 64,1% u odnosu na kontrolnu vrijednost. Bijela svjetlost je druga po vrijednosti izazivanja analgetske reakcije (50%).

Utvrđeno je da se djelovanjem BIOPTRON svjetlosti na analgetske akupunkturne točke jača analgetsko djelovanje malih doza ne-oploidnih (analgin) i narkotičnih (tramal) analgetika (za toničnu i akutnu bol). Prethodno djelovanje svjetlosti na akupunkturnu točku također se pokazalo učinkovitim.

Opioidergični analgezijski sustav u mozgu također je uključen u analgezijske učinke nakon djelovanja svjetlosti. Ovo je dokazano činjenicom da je davanjem injekcije opijata - blokatora receptora (naloxon) smanjen analgezijski učinak BIOPTRON svjetlosti.
Dakle, eksperimentalni dokaz činjenice da polarizirana svjetlost utječe na akupunkturnu točku ima praktičnu vrijednost. To otvara put za neinvazivnu primjenu BIOPTRON svjetlosti za svrhe analgezije, borbe protiv stresa i u preventivi, kao i za specifične namjene u fizikalnoj terapiji. Jedan od ključnih mehanizama korisnog djelovanja BIOPTRON svjetlosti je korištenje funkcionalnih puteva transporta elektromagnetne energije kroz vezivno tkivo. Kao rezultat toga, eliminira se nedostatak energije u oboljelim područjima, a opioidergični sustav u mozgu se aktivira.

Režimi liječenja namjenjeni za olakšanje boli baziraju se na ovim principima. Poli- i monokromatska polarizirana svjetlost mogu djelovati na akupunkturne točke, dodatne živčane putanje za prijenos elektromagnetskih signala, i na samu točku boli. Preporučuje se da se na osnovi patogenosti izaberu mjesta primjene svjetlosti i odrede primarne i sekundarne zone, uz individualni pristup pacijentu. Naravno, treba koristiti točke koje ne samo što imaju analgezijski učinak, već i moduliraju imunološki sustav i imaju protivupalno djelovanje.

S obzirom da je skoro svaka bolest praćena sindromom boli, popis izravnih indikacija može biti neograničen. Imajući u vidu sposobnost BIOPTRON svjetlosti da utječe na toničnu, akutnu i visceralnu bol, lječnik sada ima značajno povećane mogućnosti primjene.
  • Samo jedan od mnogih članaka profesora Gulyara o svjetlosnoj terapiji