Upalne bolesti

Rujan 2015.

Voditelj odjela i zamjenik rektora Shupyk nacionalne medicinske akademije za poslijediplomske studije, Ministarstvo zdravstva Ukrajine

LIJEČENJE UPALNIH OBOLJENJA UHA, NOSA,
OČIJU I SLUZNICE USTA

Professor Kosakovskyi, vodećI autoritet na području svjetlosne terapije

Upalna reakcija organizma primjećena je kod mnogih oboljenja. Ova reakcija na povredu tkiva predstavlja kompleks vaskularnih promjena i promjena u tkivu, čija funkcija je ograničavanje zone oštećenja i uklanjanje (ili sprječavanje širenja) patogenog agensa. Protuupalno djelovanje polikromatske i monokromatske polarizirane BIOPTRON svjetlosti ima dvije faze. U prvoj fazi (poticanja upale), ona stimulira proces formiranja molekula reaktivnog kisika na staničnoj membrani, stvaranje citokina (IL-1, IL-6, IL-8, TNF-α), koji potiču upalu, i utječe na povećanje peroksidacije. Zid krvnožilnog sustava je oštećen, blokirano je nagomilavanje krvnih pločica i dolazi do sakupljanja staničnih elemenata na stjenkama. U isto vrijeme se aktivira antioksidantna zaštita, koja u izvjesnoj mjeri suzbija procese koji oštećuju tkivo.

Tretman BIOPTRON svjetlošću poslije povrede dovodi do lokalnog širenja krvnih žila i potiče arterijsku hiperemiju. Povećava se faktor angiogeneze, (vaskularni endotelijalni) faktor rasta (VEFG), i postiče migracija endotelijalnih i stem stanica. Stvaranje mikro krvnih žila i poboljšana mikrocirkulacija dovode do boljeg snabdijevanja kisikom stagnantnih zona u središtu upale i do eliminacije otpadnih produkata. Nakon toga, polarizirana svetlost stimulira finalnu fazu upale, proliferaciju (reparativnu regeneraciju) i samoograničenje procesa. Povećava se proizvodnja protuupalnih hormona, protuupalnog citokina IL-10, koji transformira faktor rasta TGF-β. U rani se povećava sadržaj šaperon proteina HSP-70, proteina za opravak koji obnavljaju prostornu strukturu molekula proteina. Time se stimulira dioba mnogih vrsta stanica (fibroblasti, monociti, limfociti, endotelijalne i stem stanice, timociti, miociti, hondrociti, keratinociti, osetoblasti i ostale). Aktiviraju se komponente respiratornog lanca (citohrom-c-oksidaza, flavoproteini i adenin nukleotidi); povećava se sadržaj adenozin trifosfata u mitohondrijama. Potiče se regeneracija perifernih živaca, receptora i sinapsi, čime se spriječava nastanak neurogene distrofije. Žarište upale postepeno se smanjuje od periferije ka centru, uništeno tkivo zamijenjuje se novoformiranim tkivom ili ožiljkom.

Prema tome, polarizirana svjetlost stimulira mehanizme koji pokreću upalnu reakciju organizma a zatim je ograničava i optimizira u kasnijim fazama obnavljanja strukture i funkcije oštećenog tkiva. U nekim slučajevima, BIOPTRON svjetlost, koja značajno potiče proces oporavka, uključujući liječenje rana, može se koristiti kao monoterapija.

Kliničke opservacije, provedene od strane Nacionalnih medicinskih akademija za postdiplomske studije iz Kijeva i Krakova pri Ministarstvu zdravstva Ukrajine, državnih medicinskih sveučilišta u Kijevu i Odesi pri Ministarstvu zdravstva Ukrajine i vodećih ukrajinskih medicinskih ustanova, pokazale su učinkovitost BIOPTRON svjetlosti u liječenju oboljenja koja su povezana sa upalama, bolovima, nedostatkom imuniteta, spazmima, otocima, ranama, politraumatskim povredama i neurotičnim sindromima.

Među brojnim publikacijama o BIOPTRON svjetlosnoj terapiji, najveću važnost imaju disertacije. Autor treba provesti istraživanje prema utvrđenim pravilima procedure kako bi mogao objaviti rezultate u vodećim časopisima, da njegov rad bude razmotren na više razina i da javno obrani osnovne postavke. Teme disertacija koje sadrže segmente o BIOPTRON svjetlosnoj terapiji su:
 • Kronična upala supra-maksilarnih sinusa uslijed učinaka zračenja;
 • Imunološki status kod bronhijalne astme kombinirane sa sindromom kroničnog umora;
 • Respiratorna oboljenja kod djece sa posljedicama izlaganja zračenju;
 • Adaptivni poremećaji kod dece (uključujući akutna respiratorna virusna oboljenja);
 • Prevencija i liječenje infekcija rane u opstetriciji
 • Purulentno-septične komplikacije u kirurgiji kod narkomana i oboljelih od side;
 • kronični posttraumatski osteomijelitis dugih kostiju udova;
 • Eksperimentalno izazvane rane od opekotina i monoterapija sa BIOPTRON svjetlošću;
 • Bronhijalna astma i indikatori kondenzata izdaha u imunoterapiji;
 • Bronhijalna astma i komplikacije u gornjim dišnim putevima u imunoterapiji;
 • Generalizirani parodontitis sa kriodestrukcijom;
 • Zona serpiginosa (herpes zoster);
 • Reproduktivna funkcija kod pacijenata sa genitalnom endometriozom;
 • Diskcirkulatorna encefalopatija i markeri hemostaze;
 • Neurohumoralni mehanizmi sistemskih efekata fizičkih faktora elektromagnetnog porijekla (uključujući oboljenja prostate);
 • Vegetativno-vaskularni i živčani poremećaji kod vozača javnog transporta;
 • Hipogalakcija kod žena sa anemijom u trudnoći;
 • Ektopija grlića materice kod žena koje nisu rađale;
 • Vazoregulacioni, hemodinamski i imunološki poremećaji kod kroničnog glomerulonefritisa.
Široka lepeza dokazanih karakteristika BIOPTRON svjetlosne terapije ukazuje na značajne mogućnosti kliničke primjene.